Gelato Firenze

Cea mai bună înghețată din Florenta, pardon gelato!

Bat strazile Florenței in fiecare zi si cand e sezonul in toi parca mi-e mila de saracii americani, japonezi sau rusi care-si iau țeapă pe la gelateriile din centru. Asa ca m-am gandit eu sa îți sar in ajutor cu cateva ponturi pretioase despre cele mai bune gelaterii din Florența, ca sa nu cazi in capcanele vanzatorilor de inghetata din prafuri colorate, scumpa de zici c-ar pune foita de aur pe ea. Am pentru tine o lista care o sa îți prinda bine  si o sa ma pomenești cand o sa savurezi o inghetata de caramel sarat  sau fistic si alune de la mama ei.

Stai un pic sa-ți povestesc si cum s-a inventat inghetata în Florența, adica pardon gelato. Zice o legenda ca, prin secolul al XVI-lea, familia Medici ar fi avut chef de un desert special pentru un bal pompos la curtea lor; asa ca au cerut bucatarilor sa prepare un desert surpriza. Zis si facut, s-au pus pe treaba cofetarii. In schimb, umbla pe la curte si un artist care se ocupa de decoratiile pentru balurile familiei. Cu ocazia concursului pentru desert, ce-i veni lui in minte? S-a apucat sa amestece niste gheata pastrata sub pamant in locuri special amenajate, cu o crema din galbenus de ou, miere si lapte si s-a prezentat si el in fata Medici-lor cu creatia lui. Ducii au fost asa de incantati, incat Bernardo Buontalenti a luat premiul intai si de atunci au numit crema lui desertul inghetat, adică gelato. Pana si astazi mai poți da peste gustul Buontalenti prin vreo gelaterie traditionala, desi a suferit multe modificari. Se aseamana un pic cu gustul “crema”. Cum sa nu-i pomenim noi pe Medici si sa le fie ţărâna usoara ca tare mult bine au facut omenirii.

Dar cum ți-am promis lista gelateriilor super bune din Florenta, îți dau informatiile astea  pretioase pe care le-am obtinut testand “pe teren” tot ce pun pe hartie. Iți dai seama ce efort… 😊

Stai așa! Daca prind vreun roman ca-si cumpara panarama aia de inghetata cu culori fosforescente cu moţ cu fructe si in cantitati industriale puse in vitrine ochioase, jur ca-l iau de ureche, il duc in Piazza della Repubblica in vazul lumii, il pun in genunchi pe coji de nuci si-l oblig sa citeasca de 10 ori articolul mea despre inghetata buna in Florenta pana o sa-l stie ca pe Tatal Nostru. Si ca sa nu zică cineva că nu avea de unde sa stie cum arata inghetata proasta, iata aici exemple pe masura. Deci, ASA NU!

Gelateria de’ Neri – Via dei Neri – nu departe de Piazza Santa Croce

Aici toate gusturile sunt un deliciu, mie imi place mult fisticul cu ciocolata sau cu alune, sau toate trei 😊

Gelateria Vivoli – Isola delle Stinche – zona Piazza Santa Croce

E una dintre cele mai renumite si mai vechi din oras. Au si masute unde te poti aseza si savura gelato.

Gelateria Carapina – Via Lambertesca – nu departe de Ponte Vecchio

Aici inghetata de fructe e facuta cu simt de raspundere, nu cumva sa le ceri iarna inghetata de capsuni. Ei au doar ce-i in sezon.

Perché no! – Via dei Tavolini – o straduta perpendiculara cu Via Calzaiuoli

Aici vara se sta la coada ca la lapte pe vremea lui Ceausescu dar merita. Preferata mea e coffee crunch dar si ghimbir, ciocolata cu rom si portocale, fistic, menta si asa mai departe ca-mi plac toate pana la urma. Aici mai fac si experimente si mai poți gasi gusturi originale cum ar fi lavanda, trandafir, ceai verde, curry!( e singurul care nu-mi place), orz cu muesli.

Della Passera – Piazza della Passera – nu departe de Piazza Pitti

Un loc minuscul dar deosebit de bun intr-o zona mai putin batuta de turisti.

Grom – Via del Campanile – langa Duomo

Fiind in zona cea mai turistica, e singura gelaterie unde se merita sa te oprești, chit ca stai un pic la coada. E un franchising si pierde cateva puncte la capitolul traditie, in schimb cand vreau caramel sarat, aici vin, dar si celelalte gusturi sunt super bune.

Alla Carraia – Ponte Alla Carraia

Daca faci o plimbare de la Ponte Vecchio, trecand de Ponte Santa Trinita si ajungand la al III-lea pod, pe malul stang pe colt se afla gelateria pe langa care florentinii nu trec fara sa-si ia macar un con mic la 1€. Da, nu glumesc, la Florenta se gaseste inghetata buna la 1€.

Carabé – Via Ricasoli

Pur si simplu ador il sorbetto cum il fac aici. E inghetata de fructe, simpla si racoritoare, perfecta in zilele cu canicula.

Venchi – Via Calzaiuoli, Via Por Santa Maria, gara Santa Maria Novella

Daca musai ai pofta de inghetata, dar te afli pe strazile principale pline de turisti, macar mergi la Venchi. E un franchising din Torino, dar gelato e bun si preturile sunt decente in comparatie cu smecherii din aceeasi zona care iti cer 8€ pentru o cupa. Doar asa ca fapt divers, un biet neamt a dat 27€ pe o inghetata de la gelateriile puslamalelor. S-a plans saracu’ la jandarmi si l-au pus sa povesteasca la ziarul local patania lui.

 

Partajați acest lucru cu:

13 Comments

  1. Pingback: Unde mănânci ieftin și bine la Florența - Elizaland

  2. abia astept sa mananc o inghetata buna in florenta foarte util articolul tau

  3. Salvat pentru viitor ! Mesti de ponturi🙃

  4. In Florenta pretul inghetatei mi s-a parut aberant. Iar gustul….placut , dar din prafuri. Asa ca dupa 2 incercari , am preferat sa imi scutesc bugetul si am mancat Magnum de la Pam .
    Nu stiu ce preturi practica localurile recomandate de tine , dar daca sunt tot pe la 3-4 euro cupa , ma lipsesc

    • Păi la Ponte Carraia costă doar 1€ un con mic și înghețata e bună tare, iar la celelalte menționate, prețurile încep de la 2.50€, dar te asigur că nu e chiar mică cupa. Sper să mai vii să încerci o gelaterie de pe lista mea și n-o să fii dezamăgit 😉

  5. Abia astept sa pap o inghetata buna!

  6. Rica Nourescu

    Super tare! Sa știi, ca te vom contacta, elizaland, când vom veni,pentru ca am citit îndrumările tale foarte utile, unde se pot servi aceste delicatesuri la prețuri acceptabile si originale, nu alte făcături la prețuri mult mai mari! Mulțumim, elizaland! Te iubim!

  7. Pavel Balint

    totul frumos. Loc atragator. Balint_

  8. Pingback: Ce mâncăruri tradiționale avem în Florența - Elizaland

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*