Cupola lui Brunelleschi, din turnul lui Arnolfo, Palazzo Vecchio

Dincolo de atractiile turistice din Florenta

Dacă ai ajuns la Florența și ai vizitat principalele obiective turistice ale orașului, dar te bate gândul să revii și să descoperi și locurile mai puțin bătute de turiști, am pentru tine câteva ponturi și sfaturi pe care numai un localnic le cunoaște.

Hai cu mine pe străduțe pustii din Florența, prin piețe liniștite unde stai la umbră cu florentinii pensionați, prin locuri fără sanda cu șosetă alba de neamț sau selfie stick de chinez 😊

Atelier sculptor Florenta
Atelierul unui sculptor în Florenta

Pe aleile pietruite din Florenta o să ai parte de câte o surpriza la fiecare pas, ba un bar cochet perfect pentru un pahar de Chianti sau un Rosso di Montepulciano, ba un atelier de artizanat unde mestesugarii fac genti, manusi si curele, ba o gradina secreta perfecta pentru un pic de giugiuleală dacă ești în companie.

Oltrarno e zona sud a orasului pe unde umblă mult mai putina lume dar care te încântă cu detalii la orice pas, cu magazine unde fac palarii, manusi, bijuterii, magazine de anticariat unde vitrinele par adevărate galerii de artă.

Piazza del Carmine – oază de pace in Florența

Piazza del Carmine e in zona Oltrarno, iar desi biserica del Carmine nu e chiar o minunatie, pe partea dreapta a bisericii exista o mica intrare care duce la Capela Brancacci. Iar aici marea surpriza e decoratia cu fresce a capelei realizate de Masaccio. Pâna si Michelangelo umbla pe aici ca sa invete de la unul dintre primii maestri ai Renasterii.

Capela Brancacci
Capela Brancacci

Capela Brancacci – Bilet 6€     Mai multe detalii, aici

Santo Spirito – pe unde Michelangelo făcea disecții

Piazza Santo Spirito, tot in zona Oltrarno, e locul de aperitivo al florentinilor, in schimb ziua nu-i pui de om prin preajma. In Biserica Santo Spirito se afla un crucifix din lemn facut de Michelangelo pe când avea vreo 17-18 ani.

Biserica Santo Spirito în Oltrarno
Biserica Santo Spirito în Oltrarno

Intrarea in biserica e gratis, dar pentru Crucifixul lui Michelangelo in Sacristie scoți din buzunar 3€, merita. 

Pe străzile din Oltrarno – cu ochii pe vitrine

Via San Frediano – Via Santo Spirito – sau cum sa-ti strici sandalele pe strazile Florentei. 😊 Pe aici o plimbare e o adevarata vanatoare de comori, vitrine haioase sau cochete, ateliere de artizanat unde fac rame de tablouri, incizii si mici opere de arta care nu sunt mai prejos decat multe picturi de prin muzee.

Via Maggio – Via de’ Serragli – cu nasul în sus

Daca îți place anticariatul – Via Maggio – Via de’ Serragli – tot in zona Oltrarno. Unde mai pui ca in afara magazinelor mai sunt si o gramada de palazzi, cladiri istorice decorate cu fresce, cu mici gradini in curtea interioara unde nimeni nu se supara daca tragi cu ochiul.

Piazza della Passera – dolce vita la superlativ

Piazza della Passera se afla nu departe de Palatul Pitti, dar intr-o zona mai retrasa unde poți da peste niste stradute de mai mare frumusetea cu tot felul de flori pe la ferestre.

Piazza Santissima Annunziata

Piazza Santissima Annunziata se afla la mica distanta de Catedrala, in schimb e o zona linistita unde te poți bucura de soare si admira Lo Spedale degli Innocenti, unul dintre cele mai vechi orfelinate din lume.

Muzeul San Marco – unde dai de Savonarola

Muzeul San Marco este un fel de perla rara a Florentei dar de care nu prea stie lumea. E de fapt o manastire transformata in muzeu, iar inauntru inca se mai respira atmosfera de lacas sfant. Chiliile cu fresce ale calugarilor sunt un unicat in zona Toscanei. 

Muzeul San Marco – Bilet 4€      Detalii, aici

Farmacia Santa Maria Novella – mai bine zis muzeu

Acum o sa zici ca-mi arde de glume, dar vreau să te iau cu mine la o farmacie, Santa Maria Novella. Doar când o sa intri si o sa vezi cât e de minunat inauntru, o sa-mi dai dreptate. Unde mai pui ca au la vanzare parfumuri facute dupa retete de sute de ani si e loc de shopping.

Mai pun pe lista si Casa Buonarroti ca nu ma rabdă sa nu adaug inca un muzeu. Cumpărată de insusi Michelangelo, a devenit galeria cu primele opere realizate de maestru cand era un adolescent.

Casa Buonarroti – Bilet 6,50€     Pentru mai multe informatii, click aici

Muzeul Bargello – casa lui David de Donatello

Mi-a mai ramas un loc pe lista si-l tin cu mare drag pentru Bargello, un muzeu de toata frumusetea unde poti admira sculpturi de Donatello, Michelangelo, Cellini si colectii impresionante de bijuterii si alte obiecte pretioase… Cladirea a fost si inchisoare iar in curtea interioara a muzeului parca te ia cu fiori ca acolo ii executau pe criminali sau mai aplicau cate o tortura.

Muzeul Bargello – Bilet 7,50€    Detalii, aici

Dacă te-ai plimbat prin Florența și ai dat de locuri pustii când sezonul e în toi, sau care te-au impresionat, scrie-mi, te rog, pentru că oricât de mult as umbla lelea, mereu găsesc ceva nou care ma încanta si care ma face sa mi se umfle inima de bucurie ca am ales să stau in Toscana.

Partajați acest lucru cu:

2 Comments

  1. Foarte interesant articolul tau, de mare folos pentru vizitatori.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*