Craniu de maimuta si laba de urs Myanmar

Cele mai scârboase degustări din Myanmar

Am o fire tare curioasă și, atunci când călătoresc, nu mă dau înapoi, dacă e vorba să gust chestii ciudate care habar n-am ce sunt.

Însă parcă în Myanmar am bătut recordul ciudățeniilor gustate. Dacă nu ești prea sensibil/ă cu stomăcelul și nu citești aceste rânduri pe la ora prânzului, rămâi puțintel prin preajmă și o să descoperi aventurile mele culinare din Myanmar.

Acum să nu crezi că, dacă ajungi acolo în vacanță, o să faci dietă forțată, nicidecum, că am mâncat o grămadă de bunătățuri, iar țara asta mi-a intrat la suflet, așa că ți-o recomand cu toată inima, iar dacă nu știi de unde să începi planul unei călătorii în Myanmar, iți vin în ajutor prietenii de la Momondo. Găsești într-o clipă, zborul cel mai potrivit și visul spre Myanmar începe să prindă contur încă de la primele click-uri pe Momondo . Nu-i așa că „poftești”?

Răsărit de soare în Bagan, Myanmar
Răsărit de soare în Bagan, Myanmar

Acum că ți-am dat și pontul pentru biletele de avion, revin la aventura mea gastronomică din Myanmar, înșiruind frumușel „deliciile” cu care mi-au dat bun venit birmanezii și pe care o să ai și tu ocazia să le încerci, dacă te bate gândul să ajungi, într-o zi, prin Myanmar.

Mâncăruri ciudate birmaneze

Furnici prăjite

La ieșirea dintr-un templu pe la Muntele Popa, ghidul nostru ne-a ademenit cu niște furnici prăjite, care cică ar conține o grămadă de proteine. Am luat o grămăjoară bună cât să încapă în căușul palmei, să simt gustul mai bine și sincer, n-au fost chiar așa rele. Parcă mâncam piele de pui prăjită. Însă ce era mai rău a venit după furnici: ouă de furnici crude. Arătau ca niște icre mai mari și pe astea le-am mestecat rapid, că aveau un gust rău de tot. Ai fi zis că mănânci ciuperci crude și miroseau a mușchi de pământ.

Betel , guma de mestecat a birmanezilor

De un lucru sunt sigură: n-o să vedeți niciodată vreo publicitate la pastă de dinți cu un testimonial birmanez get beget. Toată ziua, bărbații molfăie frunze de betel în care pun niște prafuri sau tutun și care le dau o senzatie euforică lejeră. Apoi scuipă pe jos amestecul ăsta roșiatic care le strică dinții teribil și le dau o culoare stacojie. Când am gustat amestecul ăsta, am simțit un efect anesteziant și cam atât, parcă mestecam cretă. Chestia cu creta se trage din anii de generală, când nu vroiam să merg la școală și mâncam dimineața o bucațică de cretă, crezând că aș fi putut face febră și așa aș fi pacălit-o pe mama să ma lase să stau acasă. Dacă faci parte din generația anilor 80, cred că știi despre ce e vorba 😉

Liliac prăjit

Printr-un sat uitat de lume, ghidul ne-a dus la o tarabă de pe marginea drumului unde am continuat aventurile culinare birmaneze cu un picioruș pricăjit de liliac. Ce să zic, până la urmă, parcă tot cu piele de pui prăjită semăna.

Şoarece de câmp în meniul birmanez

Mickey Mouse m-ar da afară de la Disneyland dacă ar ști că i-am mâncat un frățior, dar, na, trebuia să le încerc pe toate, nu? Dacă intri în horă, apăi joci… Ei bine, în Myanmar se mănâncă șoarecii de câmp și în zona rurală pe unde am colindat, am avut parte și de această experiență.

Ou marinat birmanez

Eram printr-o piață în Yangoon, cu tot felul de produse locale, când însoțitorul nostru pus pe ghidușii, ne-a dat să gustăm oul ăsta special. Zău iți spun, că mi se întoarce stomacul pe dos și acum, în timp ce scriu. Oul ăsta avea gălbenușul de culoarea lime-ului, un verzui transparent și mirosea a pipi. Abia după ce am gustat o bucățică, ghidul ne-a dezvăluit misterul mirosului înțepător și repugnant. Marinatul ouălor constă în păstrarea lor pentru ceva timp în urină de cal, bleah bleah bleah. Gustul nici nu știu să ți-l descriu, că era mai rău decât mirosul. Mă mir că nu mi s-a aplecat, să-mi stric toată ziua.

Am mai mâncat și alte ciudățenii, cum ar fi greieri, lăcuste și gândaci, pe Khao San Road, în Bangkok, dar asta e o altă aventură pe care o să ți-o povestesc altă dată.

Hai să ne punem pe joacă și să facem topul celor mai dezgustătoare mâncăruri pe care le-ați gustat și voi, în călătoriile prin lume. Pun pariu că o să mă surprindeți cu bucate și mai ciudate decât cele din Myanmar, pe care le-am descris eu. Dar nu e tot!!!

Momondo vă premiază cu o călătorie unde vă duce pofta

Băieții și fetele de la Momondo vor să răsplătească cititorii cu un premiu ce constă într-o călătorie în care cazarea și zborul sunt asigurate, dar care să nu depăsească 1000 de euro. Super premiu, aș zice eu!!!

Uite despre ce este vorba:

Scrie-mi, te rog, un comentariu la acest articol, despre o aventură gastronomică de care ai avut parte într-o vacanță. Nu uita să menționezi în comentariu, destinația culinară de pe momondo, unde ți-ai petrecut sejurul și unde ți-ai desfătat, mai mult sau mai puțin, papilele.

Cei de la momondo vor citi toate comentariile și pe 10 decembrie vor alege câștigătorul premiului. Asa că, nu sta pe gânduri și pune mâna pe furculiță tastieră. 😉

Vei găsi aici toate detaliile despre concursul #experienteculinare promovat de Momondo

Multă baftăăăă!!!!

 

Partajați acest lucru cu:

16 Comments

  1. Piept de curcan nu mananci cand vii acasa, dar tot felul de insecte si oua marinate in urina mananci. Sunt mai delicioase?

  2. Esti o curajoasa daca ai reusit sa gusti din aceste ciudatenii….sincera sa fiu, eu n-as incerca.Ce zici daca ti-as pregati asa DELICATESE atunci cand vei veni acasa???

  3. Doamne Eliza cum ai putut manca asa ceva.

  4. Ce gust au soarecii? EU nu am gustat, nu mi se par igienici, pot răspândi boli….
    Am mâncat unsa in sudul Chinei sarpe, broasca si chiar si greieri pe betisoare, la grătar.

    • Soarecii au carnea tare si tot cu piele de pui prajita se aseamana. Sarpe n-am incercat niciodata, cine stie, poate o sa am ocazia in calatoria in Vietnam din iarna asta. Vad ca si tu ai curaj… 🙂

  5. Pavel Balint

    Wauuuuuuu………!

  6. Interesante optiuni ai avut.Carne de sarpe am incercat in Vietnam si e ok. Seamna foarte mult cu cea de pui ca si gust. In Laos, in Luang Prabang am incercat larve. Gandaci greieri si alte asemenea insecte crocante am avut gustat de multe ori in Cambodgia. Cea mai interesanta experienta a fost totusi carne de cangur… mancata al un super restaurant pe promenada de langa Opera din Sydney, Australia. Gustul este extrem de asemnator cu cel al carnii de vita pentru ca este totusi un erbivor. Din pacate am ratat la mustata sa mananc crocodil in Cairns. Era in meniu dar in seara in care am mers eu nu avea disponibila in acel moment.. 🙁

    • Wow, m-ai lăsat cu gura cascată. Eu ajung in iarna asta in Vietnam si Cambodgia si o sa incerc sarpele si larvele, daca o sa am curaj la larve. Australia deocamdata e un vis, dar cine stie ce-mi rezerva viitorul. Te urmaresc cu mare drag pe IG si FCB!!! 🙂

      • Drumuri bune sa ai in Vietnam si Cambodgia. Ambele tari sunt total suprinzatoare. Mai ales Vietnamul care e putin diferit fata de celelalte din zona, din punctul meu de vedere. Mie partea cea mai frumoasa din Vietnam mi s-a parut a fi mijlocul cu Hue si Hoian. In Siem Reap incearca Banteay Srei. Si daca poti nu rata Palatul regal din Phnom Penh daca ajungi.

        • Radu, multumesc mult de tips-uri. Sper sa ajung pe unde m-ai sfatuit. In aproape 2 luni cred ca o sa am timp sa vad nu numai locurile turistice, ci si locurile off the beaten track.

  7. Promit sa incerc din toate aceste “bunatati” cand ajung acolo. In Sry Lanka am mancat ciudatenii din mare, erau gatite in conditii mizere dar am mizat pe anticorpii agonisiti in Romania comunista. In Suedia am mancat carne de ren si elan dar nu a fost nimic special. Din ce am citit aici, oua marinate in urina sigur nu voi incerca :)))

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*