Aia Proiect

Filozofând despre arhitectură

– Domnule profesor, am început să citesc o carte despre istoria societăților secrete din Europa și sunt curios de ce franc-masonii au adoptat întodeauna termeni tehnici din arta de a construi. Nu înțeleg de ce, cuvinte banale cum ar fi ucenic, calfă sau arhitect devin prestigioase și importante, atunci când sunt folosite pentru a desemna gradele masonice. In plus, multe dintre simbolurile lor sunt instrumente din construcție, echerul și compasul sau dalta și ciocanul…
– Ah, Matei, sunt profesor de filozofie și astea sunt întrebări care mă depășesc. Niciodată nu am avut interes pentru lecturi de acest gen, ordine inițiatice, societăți secrete … chestii gen Dan Brown. Totuși recunosc că întrebarea e interesantă și cu siguranță un simbolism profund se ascunde în spatele unor termeni specifici.

Arhitectul e creatorul, pe plan material, al unui vis

– Uitați, de exemplu, ei îl numesc pe Dumnezeu Marele Arhitect al Universului.
Marele Arhitect al Universului… denumirea mi-e familiară și dacă ar fi să răsucim pe toate părțile termenul, asta denotă faptul că au ales cuvinte nobile, dintr-o meserie care ține de creație. Așa cum Dumnezeu a creat universul, un arhitect creează pe plan material, un vis.
– In ce sens?
– E simplu. Rolul unui arhitect proiectant e acela de a transforma idei, vise, dorințe și gânduri într-un cămin real, făcut din cărămidă și ciment, dar care să întruchipeze așteptările și speranțele unui cuplu sau ale unei familii. Un proiect de casă e mult mai mult decât o schiță creionată pe o foaie albă, e rezultatul energiei și efortului arhitecților proiectanți care încearcă să dea o formă dorințelor clienților lor. Si cu siguranță, nu e ușor. Deci arhitectul e un creator.
– Mda, niciodată nu m-am gândit la asta și dacă e s-o luăm așa, poate că niciun job nu se ridică la rangul meseriei de arhitect.
– Fiecare își ocupă rolul său în societate și nu există o meserie mai presus de toate celelalte, dar dacă tot stăm să analizăm rolul unui arhitect, pot spune că e singura artă prin care, din nimic ia naștere ceva. Totuși dacă un artist creează o operă de artă din mintea și spiritul său sau un stilist desenează haine din propria-i imaginație, un arhitect nu face un proiect în funcție de personalitatea sa, ci după gustul altora și asta face din el un artist eclectic.

Siguranța și confortul sunt bazele unui proiect AIA

– Vreau să îți dau un exemplu concret. Eu locuiesc într-un apartament destul de mic și de-a lungul timpului, am acumulat atât de multe cărți, încât nu mai reușeam nici măcar să mă bucur de spațiul de relax din living, pentru că eram veșnic înconjurat de stive de tomuri, simțindu-mă sufocat.
M-am adresat unui arhitect amenajare interior de la AIA Proiect care m-a salvat de la un posibil accident. De multe ori, nici nu ne dăm seama că singuri construim în casele noastre adevărate capcane mortale și numai un expert în materie ne poate deschide ochii și arăta riscurile la care ne expunem.
Acum ceva timp, am plătit un meseriaș care mi-a făcut câteva rafturi chiar deasupra patului în dormitor, astfel încât să am la îndemână ce-mi doream, iar eu le-am umplut cu cărți fără să-mi dau seama că baza era deja șubredă. Când am cerut ajutorul arhitectului pentru reamenajarea living-ului, acesta a avut grijă să studieze fiecare cameră în parte, iar primele lucruri care au zburat din casa mea au fost acele rafturi care s-au desprins din perete fără niciun efort, semn că nu mai aveam mult și puteam fi rănit de…un dicționar. Interiorul casei trebuie amenajat conform normelor de siguranță, iar un arhitect amenajare interior știe exact ce anume trebuie făcut.
Eu personal, am rămas surprins la prima întâlnire cu arhitectul de la AIA Proiect care mi-a pus o sumă de întrebări care nu țineau neapărat de rolul lui, ci mai degrabă de cel al unui psiholog. Abia la sfârșitul lucrărilor, am înțeles că personalizarea proiectelor e unul dintre punctele lor forte. Numai după ce cunosc în detaliu viața și obiceiurile clientului, trec la a doua fază, cea practică și dau formă concepțiilor, ideilor noastre și mai ales stilului de viață.

Aia Proiect
Aia Proiect

AIA Proiect face ca o casă să zâmbească

Deși nu credeam că era nevoie, mi-au dat sfaturi prețioase pentru amenajarea unui dormitor de mici dimensiuni, cum e al meu, transformându-l într-o oază de pace și armonie, iar fiecare spațiu disponibil a fost folosit cu mare măiestrie. Niciodată nu mi-aș fi putut închipui că un pat poate fi folosit și pe post de șifonier pentru haine groase și voluminoase, iar cu câteva idei ingenioase, am salvat mult spațiu pe care înainte îl ocupam cu stivele de cărți. Mi-au arătat cum să profit cât mai mult de lumina naturală, lăsând-o să pătrundă mai bine în cameră, mai ales pentru că sunt un cititor înrăit. Acum casa mea zâmbește.

Dormitor Kalenda
Dormitor Kalenda Sursă: pixabay

O casă frumoasă e o casă armonioasă

– Când spațiul în care locuiești e armonios și corespunde unor criterii geometrice, atunci și locatarul se va simți mai bine.
– Dar ce treabă are geometria cu locul unde îmi așez eu patul în cameră?
– Măi Matei, orice pe lumea asta are treabă cu geometria, iar arhitectura e dovada vie că nu poate exista fără să pună în practică principii fundamentale de matematică și de geometrie. Eu mă refer la o imagine de ansamblu care se poate aplica și în lucruri mărunte, iar arhitecții proiectanți știu bine despre ce vorbesc. La baza construcției multor monumente renumite în toată lumea se află o formulă matematică de care arhitecții au ținut cont, din antichitate și până în zilele noastre, e proporția de aur. Partenonul, Catedrala Notre Dame din Paris, Marea Piramidă din Gizeh, opere de Le Corbusier și multe alte monumente au fost construite pe baza secțiunii de aur.

Centrul Le Corbusier
Sursă: wikipedia

Natura și-a lăsat pretutindeni amprenta în același fel, în cochilii, în flori și plante, în galaxii și până și în corpul uman. Tocmai din acest motiv, s-a demonstrat științific că toate aceste creații, atât naturale, cât și realizate de mâna omului, ținând cont de proporția de aur, au o influență pozitivă asupra celui care le admiră. Astfel, rolul unui arhitect nu se reduce nicidecum la obținerea avizelor de construire, ci la crearea unui mediu armonios, de bunăstare și de confort atât fizic cât și psihic.
– Domnule profesor, m-ați convins, dacă nu aș fi student la litere, vă spun sincer că la arhitectură m-aș fi înscris.

Articol scris pentru Spring Super Blog 2018proba 3. Sponsor Aia Proiect.

Partajați acest lucru cu:

3 Comments

  1. Pingback: Proba 3. Drumul spre succes este întotdeauna în construcție

  2. Ai dreptate Eliza , arhitectul este primul care pune bazele construirii unei noi case de vis.Fiind la o varsta destul de mare (61 ani) am reusit sa construim o casa frumoasa cu ajutorul arhitectului.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*