Joc Prepelix Pano

Terapie Prepelix – vindecare prin joacă

Încă din primii ani de școală, aveam ideile destul de clare și știam că vreau să devin doctor. În schimb, vederea unei răni mă făcea să leșin pe loc, așa că m-am reprofilat si am devenit doctor pentru suflet și minte. Sunt un psiholog care-și împarte timpul între pacienți și terapii, familie și mai nou, voluntariat.

În ultimii ani, am simțit nevoia să ajut femei care au suferit traume psihice lejere în urma unor relații care le-au ciobit stima în ele însele și care le-au încărcat de amărăciune și frustrare.

Proiectul de ajutor al acestor femei a luat așa o amploare încât sala în care am început cu vreo 10 paciente, a devenit rapid, neîncăpătoare. Totuși, ceea ce părea la început un dialog calm despre problemele cu sexul tare, s-a transformat într-o vale a plângerilor, care mai de care mai înverșunate, pierzând, la rândul meu, controlul asupra situației.

Rătăcită în gânduri, proiecte și terapii, într-o zi, îl văd pe fiu-miu, adolescent rebel, cu plete în ochi și tupeu cu căruța, că turuie de mama focului: Pac, pac, pac!!!!

-Tudor, ce-i vacarmul ăsta?
-E un joc mobil, mă repede pe un ton sictirit, semn că-l deranjez de la împușcat…
-Si ce împuști de zor? Insist eu surprinsă de câtă energie și entuziasm pune în jocul ăsta.
-Mamăăăă, e un Joc Prepelix Pano. Hai, lasă-mă în pace. Ține-o, împielițato și pe asta!

Și dăi și pac, fiu-miu e atât de prins de joc, încât nici mâncare nu-i mai trebuie și pare să se distreze la greu, împușcând prepelițe. Termină, într-un sfârșit, partida de vânătoare de prepelițe, doar ca să-și bage mâna în punga cu pufuleți pe care i-am pus-o sub nas și mai mult de dragul lui, mă arăt interesată de jocul online.

-E un nou joc copii? Îl provoc eu, știind că nu suportă să-l tratez ca pe un mucos.

Spre surprinderea mea, îmi răspunde “zen”, lăsând deoparte sarcasmul adolescentin pe care-l afișează la fiecare provocare a mea sau a tatălui.

Prepelix
Prepelix

-Ți-ar conveni să sparg geamurile vecinilor cu pietre, cum fac niște colegi, ca să-mi descarc adrenalina? Prepelix e amuzant, distractiv, simpatic și relaxant. Iar când profesorii mă stresează la școală, mă răzbun pe prepelițe. Le ciurui de le ies fulgii pe nas.

La așa răspuns, tac mâlc, dar în secunda a doua, se aprinde beculețul intuiției și mă gândesc că n-ar fi rău să încerc să înfrunt altfel armata de  gorgone înfocate, gata, în fiecare miercuri, să jupoaie de viu orice ființă de pe fața pământului cu cromozomi XY.

Îi cer lui Tudor să mă învețe să joc și încerc să mă pun în pielea femeilor în terapie. Efectul e, pur și simplu, liberatoriu și fără să-mi dau seama, mă las prinsă în mrejele jocului, în timp ce fiu-miu se uită lung la mine, ridicând din sprânceană.

Experiment Joc Prepelix Pano – terapie prin joacă

Deși am testat jocul Prepelix Pano cu ideea de a-l folosi în experimentul cu grupul de femei de miercuri seara, mi-am dat seama cât de mult greșim, ca adulți, când punem deoparte partea ludică din viața noastră. Indiferent de vârstă, de profesie sau de clasă socială, joaca ne transformă pe toți în copii fără bariere și prejudecăți.

Lăsăm garda jos și ne descotorosim de titluri academice și de denumiri pompoase, pentru a reveni, măcar pentru un timp, la faza aceea de nebunie sănătoasă pe care o îndesăm cu forța în cotloanele sufletului, fără să-i mai permitem să iasă la soare și să ne facă să zâmbim, să ne distrăm, să ne jucăm…

Prinsă și eu în ițele prea încurcate ale cotidianului, m-am trezit și eu râzând cu gura până la urechi, împărtășind cu fiul meu câteva clipe vesele și luându-ne la întrecere, împușcând prepelițe și gustând o bucată dulce din adolescența lui și găsind cel mai potrivit mod de a petrece puțin timp împreună, fără să-l văd că bombăne de plictiseală.

Miercuri seara, am întrat în sala arhiplină cu femei de toate vârstele, încruntate și gata să-și  spună oful și să se răcorească. Le-am explicat că întâlnirea avea să fie una diferită, că aveam să ne jucăm și să ne descotorosim de nevoia de a ne lamenta de prieten, soț sau iubit.

Le-am invitat să pună mâna pe telefon, să descarce Prepelix și să se lase în voia jocului și să-și imagineze că la fiecare prepeliță împușcată, zboară și un gând negru, o vorbă dură sau o jignire pe care nu reușeau s-o dea uitării. La început sala a muțit, apoi am auzit câteva comentarii dezaprobatoare, dar după numai câteva minute, râsete zglobii și chicoteli au luat locul valurilor de lamentații, lacrimi și oftări.

Prepelix
Prepelix

Seara în care am făcut experimentul Prepelix, s-a dovedit un succes și m-a făcut să înțeleg câtă nevoie avem toți de asemenea momente în care să lăsăm deoparte responsabilitățile și masca încleștată a adultului serios, ca să ne bucurăm de lucruri simple și să ne lăsăm în voia jocului.

Cu toții am uitat că în sufletul nostru stă bosumflat un copil pe care l-am neglijat prea mult timp și care și-ar dori să ne vadă zâmbind mai mult.

La cerința pacientelor mele, serata de joacă Prepelix a devenit o parte integrantă a procesului de vindecare a vechilor răni lăsate de un ex și spre bucuria mea, am realizat că terapia prin joc aduce mult mai multe beneficii pacientelor decât nesfârșitele ore în care oful și lacrima erau litere de lege.

Ba mai mult, unele paciente au reușit să-i molipsească și pe proprii parteneri cu vânătoarea de prepelițe, jucându-se împreună și descoperind cum zâmbind unul celuilat, se iartă și se uită mai ușor o cearta sau o vorbă dură.

Articol scris pentru Spring Super Blog 2018. Proba 13. Sponsor PHENOMEDIA IRIS 4D SRL

 

Partajați acest lucru cu:

One Comment

  1. Drutu Lucian

    O sa ma folosesc de acest joc pentru antrenamente, si vara voi merge la vanatoare de prepelite.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*