Firenze

Putem renaște prin frumos

Ai simțit vreodată cum îți cântă sufletul de bucurie și susultă în piept și cum fiecare por al pielii se trezește din amorțeală și se înfioară, atunci când privirea se îmbată de frumos? Fie că e vorba de un peisaj, de imensitatea mării la apus de soare sau de măreția unei catedrale ridicată întru slăvirea Domnului, trăim ca să ne înconjurăm de tot ce-i mai frumos. Altfel, un haos interior pune stăpânire pe ființa noastră când dezordinea și grotescul năpădesc lumea în care trăim.

Dante Alighieri, încă din vremuri întunecate, amintea omenirii:

Voi fii sunteți ai nobilei semințe
și nu născuți spre trai de dobitoc,
ci-onoare să cătați și cunoștințe!

Trăiesc în orașul în care frumosul și armonia sunt, în același timp, temelia și cheia de boltă a fiecărui elan creator, Florența, locul în care Omul a renăscut prin artă și prin cultivarea sentimentelor nobile. In fiecare zi mă minunez de cât geniu creator s-a așternut, timp de secole, asupra unui tărâm binecuvântat de Dumnezeu, un loc în care ursitoarele au fost darnice în a înzestra sufletul atâtor oameni cu sclipirea artistică și ambiția de a lăsa un semn în cartea infinită a poveștii lumii.

Fie că-ți dai seama sau nu, când vizitezi Florența, splendoarea marmurei de Carrara transformată într-o capodoperă sau magia culorilor armonios combinate pentru plăcerea ochiului îți hrănesc sufletul cu o esență specială care te elevă și-ți inspiră admirație și stupoare.

Mi-am ales să devin paladin al mesajului artistic și să însoțesc călătorul în voiajul său spre cunoașterea minunățiilor acestui oraș. Sunt un mic ambasador al frumosului care transmite celor care vizitează Florența frânturi din propriile cunoștințe despre artă, cultură, tradiții italiene, totul încărcat cu multă pasiune, zel și energie.

Totuși, mai mult decât s-ar putea crede, arta și cultura rămân o prioritate pentru un număr restrâns de oameni și asta poate pentru că nu suntem expuși destul de mult la stimuli estetici care să ne facă să ne dorim să cunoaștem mai mult decât opiul administrat pe micul ecran.

Mi s-a spus de multe ori că meseria mea nu e indispensabilă, că un ghid de turism nu poate schimba o experiență de călătorie sau că, până la urmă, rostul unei vacanțe e doar relaxarea. Ba mai mult, mi s-a spus că românului îi place să stea cu burta la soare, sa bea și să mănânce până nu mai poate, într-un resort all inclusive în Turcia și prea puțin îi pasă de cum Michelangelo l-a creat pe al său David sau de simbolurile din Primăvara lui Botticelli.

Tribuna Uffizi
Tribuna Uffizi

Un ghid privat direct în buzunar

Dar eu aleg să mă lupt cu gurile pline de indiferență și să aduc frumosul artistic mai aproape de călător.

Îmi doresc să combin experiența unui dezvoltator de aplicații mobil cu cunoștințele mele ca ghid de turism, pentru crearea unei aplicații ISO și Android cu ajutorul căreia orice călător va putea avea la dispoziție o serie de tururi audio și vizite ghidate la muzeele din Florența, în limba română.

Odată efectuat download-ul, oricine va avea acces la diferite trasee din care va putea alege turul care-l interesează mai mult, dintr-o serie vastă: un tur clasic al orașului cu principalele atracții turistice, un tur eno-gastronomic cu puncte de interes unde se pot face diferite degustări, un tur audio într-un muzeu din Florența unde vor fi prezentate principalele opere, cu detalii interesante și povești intrigante despre artist sau despre subiect sau o vânătoare de comori, perfectă pentru familii cu copii.

Va fi ca și cum călătorul ar avea ghidul său privat, direct în buzunar, disponibil oricând, dar fără a plăti serviciile costisitoare ale unui ghid de turism.

AVBS-CREDIT
AVBS-CREDIT

Cum acest proiect prevede costuri pentru dezvoltarea aplicației, sper să pot beneficia de un credit, printr-o companie de intermedieri credite bancare, cu ajutorul căreia un vis ar deveni realitate.

Imi doresc ca, într-o zi, să văd copii români în Galeria Uffizi, luându-se la întrecere în căutarea răspunsurilor la ghicitori, așa cum fac copiii italieni sau francezi. Îmi doresc ca adolescenți și adulți români să descopere arta florentină, în toate nuanțele ei, de la pictură, sculptură și arhitectură, la artizanat și tradiții populare, până la gastronomie și vinuri toscane.

Setea de cunoaștere și dorința de a ne autodepăși e un drept de la naștere de care uităm să ne folosim, prinși prea mult în vâltoarea vieții și în tumultul nevoilor de zi cu zi. Astfel, ne îngropăm cu propriile mâini șansa de a evolua spre mai frumos, prin ceea ce omenirea ne oferă.

Numai prin cunoaștere și dorință de a învăța mai mult, putem deveni oameni liberi, cu propriile aspirații și vise. Numai călcând pe urmele giganților și admirându-le operele, ne vom dezvolta simțul estetic, iar instinctele primare și viciile mărunte se vor topi sub puterea flacărei vii a culturii și frumosului.

Eu îmi doresc ca poveștile mele despre Florența să fie ascultate nu doar de turiști străini, majoritatea americani, cu buzunarele doldora de dolari, ci și de conaționalii mei, dornici să descopere Florența prin ochii mei.

Sper să pot realiza un vis ce rezonează cu aspirațiile și capacitățile mele, pentru ca o vacanță să fie și prilej de îmbogățire sufletească.

Eu nu pot face lumea mai frumoasă, nu am fost înzestrată cu niciun talent artistic, dar îmi doresc să transmit la cât mai mulți vizitatori ai orașului meu ceea ce am descoperit de-a lungul anilor și m-a făcut un om mai sensibil și mai bun.

Prin frumos, artă și cultură, ne putem elibera de prejudecăți și putem construi împreună o societate bazată pe idealuri nobile, o lume în care, prin cultivarea simțului estetic, să dispară urâțenia care ne pătează sufletul.

 

„Articol scris pentru Spring SuperBlog 2018, la proba sponsorizată de brokerul de credite – AVBS Credit: www.avbs.ro, compania de intermedieri credite bancare numărul 1 în România, după cifra de afaceri, în topul companiilor cu capital 100% românesc, în domeniul brokerajului bancar. Visează… Obține cu AVBS!”

 

Partajați acest lucru cu:

10 Comments

 1. As vrea ca visul tau sa devina realitate. Succes!

 2. Interesant articol.Vreau, cu timpul sa-mi satisfac si eu curiozitatea.

  • Sper să realizez acest proiect. Mulți turiști ar rămane cu impresii mult mai plăcute despre oraș.

 3. Drutu Lucian

  Daca e sa tinem cont de originile latine pe care le avem, o vizita in Florenta este imperios necesara. Imi amintesc ca acum multi ani am avut ocazia sa vizitez acel oras si am privit acele minunatii arhitecturale cu uimire si placere dar lipsa unui ghid m-a facut sa trec pe langa multe locuri deoasebite, locuri incarcate de istorie, fara sa le aflu secretele. A doua oara cand am vizitat Firentze, te-am avut pe tine langa mine si toate acele fresce, cladiri, bucati de lemn sau piatra, aveau o poveste, ascundeau ceva. Dupa ce am facut turul orasului in compania ta, imi amintesc povestea acelui mistret pe care daca il atingi pe rat, iti va indeplini o dorinta, imi amintesc acea pictura din Galeria Uffizi in care m-ai intrebat daca vad ceva special in acea pictura in care era un bebelus si am aflat cu stupoare ca muza acelui pictor a fost de fapt chiar copilul lui decedat, imi amintesc acea masa ce infatisa o pictura dar era un puzzle din pietre pretioase pe care eu nu le-as fi vazut daca tu nu imi spuneai. Sper sa-ti indeplinesti visul si sa reusesti tot ce ti-ai propus.

  • Wow, încă mai ții minte detalii pe care nici eu nu le mai știu sau nu le mai spun clienților în timpul tururilor. 🙂 Sunt sigură că proiectul ăsta ar fi un succes. Sper, într-o zi, să-l realizez.

 4. Ai perfecta dreptate Eliza, continua ceea ce ti-ai propus si o sa fii multumita.Succes pe mai departe.

 5. Eu am făcut audioghidul de la Muzeul Iulia Haşdeu, din Câmpina, de la A la Z, acasă, nu în studio, cu un microfon mic, neperformant. Un prieten adusese aparatura, dar muzeele nu o voiau decât la pachet cu povestea. Şi, aşa a început nebunia: am adunat câţiva colegi actori şi, împreună cu ei, ne-am dăruit vocile: eu vreo două- cea de povestitor, mai gravă şi cea a Iuliei. Deci, se poate! Dar na,la mine a venit întâmplarea, ea m-a căutat pe mine.

  • N-am ajuns niciodată în Campina, dar tare mi-ar plăcea să mă plimb cu Iulia prin muzeu. Stiu că investiția nu e chiar o avere și sper să mă pun pe treabă și să dau viață acestui proiect. Sper să ne vedem la gală. 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*