Plajă Vietnam

Bugetul vacanței de două săptămâni în Vietnam

Vietnamul e, cu siguranță, o destinație minunată și în același timp foarte ieftină, mai ales dacă alegeți să mergeți pe cont propriu și să vă organizați vacanța așa cum vă dictează inima și bugetul.

Am petrecut 16 zile în Vietnam și în această perioadă prietenul meu a venit să-mi facă o surpriză( de ziua mea 😊) și să petreacă două săptămâni cu mine, așa că bugetul de călătorie în Vietnam l-am calculat pentru două persoane, spre deosebire de cele trei săptămâni în Thailanda și de călătoria în Cambodgia, unde am umblat de una singură.

Padurea Tra Su Vietnam
Padurea Tra Su Vietnam

Buget de călătorie în Vietnam pentru două persoane, în 2 săptămâni – 2110€

Deși în Vietnam oamenii nu sunt la fel de calzi și zâmbitori ca în Thailanda sau în Cambodgia, ne-am simțit foarte bine și nu ne-am lăsat influențați negativ de puținele episoade în care un taximetrist a încercat să ne jecmănească sau un vânzător s-a uitat urât la noi după ceva negocieri… Detalii…

Piata in Hoi An
La piata in Hoi An

Vacanța în Vietnam a început din nordul țării și am vizitat Hanoi, peșterile din Phong Nha, orașele Hue, Hoi An, insula Phu Quoc, minunata pădure Tra Su, Delta Mekong-ului și Ho Chi Minh. Au fost 16 zile obositoare cu un zbor intern, feriboturi, un tren de noapte și multe călătorii cu autocarul; 16 zile în care am încercat să descoperim cât mai mult din istoria zbuciumată a Vietnamului, arta, tradițiile și obiectivele turistice din fiecare oraș din Vietnam pe care l-am vizitat.

Scutere in Ho Chi Minh
Scutere in Ho Chi Minh
Hoi An Vietnam
Hoi An, orasul lanternelor, Vietnam
Templul literaturii Hanoi
Templul literaturii Hanoi

Mi-am propus să mai fac o vacanță în Vietnam și să vizitez regiunea din nord, Sapa, zonă pe care a trebuit s-o eliminăm de pe listă, pentru că în ianuarie e frig și ceață. Dar m-am luat cu vorba și am uitat de cheltuielile din Vietnam, în două săptămâni, pentru două persoane. În total, am ușurat conturile de 2110€ și nu ne-am privat de la niciun moft, dar nici nu am aruncat cu banii în câini. Asta și pentru că nu prea erau câini vagabonzi pe străzile din Vietnam. ☹

Cazarea în Vietnam – 2 săptămâni – 221€ – cameră dublă cu baie privată

Cum nu am rezervat nimic din timp, toate hotelurile în Vietnam le-am luat de pe agoda și am ales totul last minute. Prietenul meu e un pic mai pretențios decât mine, așa că a fost exclusă din start cazarea la hostels sau guesthouse-uri cu baie în comun. Am ales peste tot o cameră dublă cu baie privată în hoteluri simple, curate, fără zorzoane și am fost mereu mulțumiți.

Hotel în Hanoi, în centrul orașului – 2 nopți – 20€/ noapte
Hotel în Phong Nha, lângă cele mai spectaculoase peșteri din Vietnam – 2 nopți – 16€/noapte
Hotel în Hue – 2 nopți – 16€/noapte
Hotel în Hoi An, orașul lanternelor colorate – 2 nopți – 20€/noapte
Hotel pe Insula Phu Quoc – 3 nopți – 10€/noapte
Hotel în Can Tho ( Delta Mekong-ului) – 1 noapte – 15€
Hotel în Ho Chi Minh, fostul Saigon – 2 nopți – 16€/noapte

Cheltuielile pe transport în Vietnam – 955€ pentru două persoane

În două săptămâni în Vietnam am experimentat toate tipurile de transport disponibile: zbor intern, feribot, tuk tuk, taxi, autocar, până și trenul nocturn. Zborurile și trenul nocturn le-am rezervat online, dar pentru transportul cu autocarul, la hotel ne-au făcut întotdeauna rezervările, fără să plătim nimic în plus pentru acest serviciu. Deși taxiurile nu sunt scumpe, mulți șoferi vor încerca să ceară mai mult decât prețul corect, așa că e bine să le cereți să pornească taximetrul. Deoarece am ajuns seara târziu la aeroportul din Hanoi, am preferat să rezervăm un transfer privat prin hotelul unde am stat, pentru că taximetriștii trag țepe de zile mari la aeroport și neavând alte soluții, turiștii acceptă tarifuri absurde.

Zbor Milano – Bangkok – 480€ ( zborul prietenului meu)
Zbor Bangkok – Hanoi – cu Air Asia – 50€/ persoană
Zbor Hoi An – Ho Chi Minh – Cu Nok Air – 75€/persoană
Transfer aeroport Hanoi – hotel în centrul orașului – 15€
Tren nocturn Hanoi – Dong Hoi( Phong Nha) – 25€/ persoană
Autocar Phong Nha – Hue – 6€/persoană
Autocar Hue – Hoi An – 8€/persoană
Autocar nocturn Ho Chi Minh – Ha Thien – 8€/persoană
Feribot Ha Thien – Phu Quoc – 9€/persoană
Feribot Phu Quoc -Ha Thien + Autobuz Ha Thien – Chao Doc( pădurea Tra Su) – 18€/persoană
Autocar Can Tho – Ho Chi Minh – 8€/persoană
Scooter în Phong Nha – 4€/zi
Scooter în Phu Quoc – 5€/zi
Alte cheltuieli pe taxi, tuk tuk, autobuz etc… – 20€

Tururi și excursii în Vietnam – 250€ pentru două persoane

Deși o excursie la Halong Bay din Hanoi e prima recomandare pe care o veți primi de la orice călător care a ajuns pe acolo sau de la personalul din hotelul din Hanoi, pe mine mai mult m-au impresionat excursiile la peșterile din Phong Nha sau turul cu barca în pădurea Tra Su, unde stăteam la pândă, în liniște, ca să vedem cât mai multe păsări din acest parc natural. Ziua în care am făcut excursia la Halong Bay a fost cam mohorâtă și cu siguranță starea vremii a afectat și percepția noastră.

Tur Halong Bay – din Hanoi – 60€/ persoană
Tur privat la Peștera Phong Nha – 5€ bilet/persoană + 12€ închiriatul bărcii
Tur la Dark Cave cu tiroliană și cayaking – 16€/persoană
Tur privat la pădurea Tra Su din Chao Doc – 25USD/persoană
Tur privat în Delta Mekong-ului – 20USD/persoană

Bilete de intrare la temple, muzee și monumente din Vietnam – 65€

În fiecare oraș din Vietnam am încercat să vizităm principalele obiective turistice și să înțelegem cât mai mult din istoria, tradițiile și cultura poporului; așa că l-am târât prin muzee și pe prietenul meu.

Muzeul Ramasitelor Razboiului Ho Chi Minh
Muzeul Ramasitelor Razboiului Ho Chi Minh

Ne-am plimbat două zile pline prin Hanoi și orașul mi-a plăcut mai mult decât Ho Chi Minh. Sunt multe de vizitat și câteva atracții turistice din Hanoi sunt gratis.

One Pillar Pagoda Hanoi
One Pillar Pagoda Hanoi

Prețuri la câteva obiective turistice din Hanoi

Mausoleul Ho Chi Minh – 1,5€/p
Fortăreața  –  1€/p
Templul literaturii – 3€/p
Templul de pe Lacul Hoan Kiem – 1€/p

Prețul unora dintre atracțiile turistice din Hue

Fortăreața din Hue – 5€/persoană
Bilet la unele dintre mormintele imperatorilor – 5€/persoană

Bilet de intrare în Hoi An – 4€/persoană

Pentru a avea acces la casele nobililor din Hoi An, precum și la diferite temple, e necesară plata taxei de oraș fără de care nu e posibilă intrarea la niciun monument sau la un obiectiv turistic din Hoi An.

Hoi An Vietnam
Hoi An Vietnam

Bilet la Muzeul Rămășițelor Războiului din Vietnam din Ho Chi Minh – 6€/persoană

Cât am cheltuit pe mâncare în Vietnam în două săptămâni – 280€ în doi

Deși am preferat să luăm tot timpul mâncăruri tradiționale vietnameze și să încercăm cât mai multe feluri tipice, am ales mici restaurante și am evitat street food-ul doar pentru că am un prieten mai sclifosit și pretențios, mânca-l-ar mama. 😊 Doar de vreo două-trei ori, l-am convins cu chiu cu vai să mănânce pe la night markets și n-a putut comenta prea mult pentru că mâncarea a fost delicioasă. Nicăieri nu am cheltuit mai mult de 10€ de persoană, iar în multe locuri am mâncat foarte bine cu doar câțiva euro.

Supa Pho pe Mekong
Supa Pho pe Mekong

Alte cheltuieli – haine, cadouri etc… – 340€

Deși eu mi-am luat viză pentru Vietnam online, plătind în jur de 30€, alți călători m-au corectat și astfel am aflat și eu că românii nu au nevoie de viză, ci trebuie doar să plătească o taxă de intrare în țară de numai 6 USD!!! Așa că, să nu faceți ca mine! Mulțumesc Elena și Ady. 😉

Doamnelor și domnișoarelor, dacă ajungeți în Hoi An, vă sfătuiesc să vă cumpărați din start încă o valiză și vă garantez că veți pleca cu ea burdușită de rochițe din mătase, cămăși înflorate de toată frumusețea, sandale sau genți din piele la prețuri avantajoase și de calitate excelentă. Hoi An este renumit pentru magazinele de haine la comandă, cămăși, costume bărbătești și tot ce vă puteți imagina, la prețuri super avantajoase.

În mare, cam astea au fost cheltuielile noastre în vacanța în Vietnam, o țară care m-a fermecat prin peisajele spectaculoase, prin mâncărurile delicioase și prin ospitalitatea gazdelor din hotelurile unde am stat. Am învățat multe despre cultura vietnamezilor, despre istoria lor zbuciumată care i-a făcut mai reticenți și mai suspicioși față de străini; am descoperit locuri de vis și oameni curioși, copii cu zâmbet senin și bătrâni blajini, dar despre toate astea și multe altele … în articolele viitoare despre Vietnam. 😉

Batrani in Hanoi
Batrani in Hanoi
Copii din Vietnam
Happy Vietnam
Partajați acest lucru cu:

6 Comments

  1. Bravo tie Eliza ca vii in ajutorul celor care isi doresc sa viziteze Vietnamul.Si eu imi doresc dar s-a rupt cureaua de atata strans. Succes pe mai departe.

  2. Drutu Lucian

    Sigur voi ajunge in Vietnam. Filmele cu razboiul din Vietnam mi-au marcat tineretea si mereu mi-am dorit sa vad aceasta tara.

    • Cum ești iubitor de natură, sigur ți-ar plăcea mult. Nuanțele de verde sunt hipnotizante și-ți creează o stare de bine, iar eu una, n-aș mai fi plecat din peșteri. Le-am numit ”capelele sixtine” ale Vietnamului. 🙂

  3. Daca stau bine si ma gandesc, mi-ar placea sa colind si eu pe acele taramuri, strang pensioara pe 2 ani si am rezolvat problema. Dar ce ma fac …….! singura n-as porni la drum ca nu m-as descurca, tehnologia asta noua ma ingenunchiaza. Voi spera, ca poate……mi se va indeplini dorinta. Pana atunci nu-mi ramane decat sa fac haz de necaz.Iti doresc sa vizitezi cat mai multe tari si sa ne impartasesti si noua.Bafta Eliza.

    • Ei na, companie de plimbari se gaseste oricand. Rezervi cu o agentie de turism si ai vreo 30 de parteneri de calatorie. 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*