Padurea Tra Su Vietnam

Pădurea Tra Su din Vietnam – ultimul tărâm virgin din Delta Mekongului

Dacă ar fi să aleg un loc care m-a impresionat peste măsură din călătoria de două săptămâni în Vietnam, ar fi, fără nicio îndoială, pădurea Tra Su în sudul Vietnamului, un loc magic și misterios, un paradis încă incontaminat al păsărilor în toate culorile curcubeului și al vegetației care a pus stăpânire peste vechi plantații abandonate.

Padurea Tra Su Vietnam
Padurea Tra Su Vietnam
Padurea Tra Su Vietnam
Padurea Tra Su Vietnam

Cum se ajunge la Pădurea Tra Su

Dacă vă tentează o călătorie în Vietnamul mai puțin bătut de turiști sau mai bine zis, complet necunoscut turismului de masă, atunci mai puneți pe lista de călătorii și padurea Tra Su din Delta Mekongului. În general, turiștii care își doresc să facă un tur al Deltei Mekongului pleacă din Ho Chi Minh cu un autocar pentru o singură zi sau două-trei, stând într-un hotel în Can Tho. Din acest oraș pornesc tururile deltei Mekongului, în zorii zilei, atunci când piața plutitoare prinde viață și vânzătorii încep să se agite fluturând de zor produsele la vânzare. Voi povesti în alt articol despre turul la piața plutitoare din Delta Mekongului.

Sfatul meu este să nu luați o excursie în Delta Mekongului de numai o zi, pentru că n-o să vă bucurați mare lucru de această experiență, din lipsă de timp. Stați măcar o noapte în Can Tho, iar a doua zi, dis de dimineață vă puteți bucura pe deplin de atmosfera din deltă și de nuanțele palide ale răsăritului pe Mekong.

Dacă timpul nu e o problemă și puteți rămâne în delta Mekongului mai multe zile, atunci veți putea lua un autobuz care să vă ducă direct în orașul Chao Doc. Drumul durează circa 3 ore și pe agoda puteți găsi, fără prea mare efort, un hotel în Chao Doc. Personalul de la hotel vă va propune un tur al pădurii Tra Su și al pieței plutitoare, însă noi am preferat să ne încredem în tripadvisor și astfel am dat peste o agenție cu un ghid super activ, o doamnă tare energică și săritoare, care ne-a făcut ziua cu adevărat specială. Agenția se numește Ms San Tours, iar ghida e proprietara agenției.

Turul pădurii Tra Su din Vietnam

Deoarece am ajuns în Chao Doc pe la amiază, din păcate am pierdut vizita pieței plutitoare din Chao Doc și am așteptat cuminței a doua parte a turului, adică faimoasa aventură în pădurea Tra Su. Ghida noastră ne-a preluat de la autocar și ne-am trezit direct în casa unui localnic care ne pregătea de zor un prânz lejer pe bază de ouă, adică omletă cu o grămadă de legume și verdețuri care mai de care mai ochioase. San ne-a învățat cum să înfășurăm omleta în niște frunze mari, puțin acrișoare, al căror nume rămâne un mister.

Acasă la bucătarul din Chao Doc
Acasă la bucătarul din Chao Doc
Casa bucătarului nostru
Casa bucătarului nostru

Cum în delta Mekongului se mănâncă șoareci prăjiți, San ne-a scutit de la o așa degustare și recunosc că nu mi-a părut rău. Oricum, pentru mine, n-ar fi fost o noutate, pentru că testasem gustul cărnii lui Mickey Mouse în Myanmar. Am scris un articol special despre specialitățile myanmareze pe care le-am gustat pe acolo.

După prânz, am parcurs câțiva chilometri până la pădure, gustând de la fereastra van-ului mici frânturi din viața la țară a vietnamezilor. Odată ajunși la pădurea străbătută de fâșii lucioase de apă, ne-am îmbarcat și am pornit în explorarea acestui colț de rai virgin, încă neatins de viciile omenirii și de goana după profit care ar putea transforma și acest parc natural într-un bâlci pentru turiștii ruși sau chinezi care împânzesc cele mai frumoase zone din Vietnam. După ce am străbătut câteva canale mari cu barca cu motor, încercând să ne ascuțim vederea și să ochim câte o pasăre exotică, ne-am trezit în mijlocul verdelui cu V mare, un verde proaspăt, neatins de vâsla omului, un verde cum niciun program photoshop n-ar fi în stare să redea.

Padurea Tra Su Vietnam
Padurea Tra Su Vietnam

Iar când motoarele bărcii au încetat să turuie, ne-am simțit plutind într-o liniște ireală, parcă dintr-o altă lume. Doar fâlfâitul unei păsări deasupra noastră și bâzâitul unui țânțar păreau să dueteze în imensitatea de smarald în care pătrundeam încet, cu barca cu vâsle, urmărind din când în când câte o pasăre care ni se oferea spre a fi imortalizată pe cardurile aparatelor foto. Mă simțeam protagonista unui film cu hobiți și cu spiriduși ai pădurii, fiecare trunchi de copac sau salcie pletoasă ascundea câte o pasăre viu colorată, un nufăr gigant sau poate chiar un zână a pădurii. 🙂

Pasăre în Pădurea Tra Su
Pasăre în Pădurea Tra Su
Birdwatching in Padurea Tra Su
Birdwatching in Padurea Tra Su

Acea plimbare cu barca prin lumea naturii incontaminate a fost cea mai tare experiență din toată vacanța în Vietnam și chiar dacă mă gândeam că nicio atracție turistică din Vietnam nu poate bate peșterile din Phong Nha, ei bine, m-am înșelat și tare m-am bucurat să descopăr acel mic colț de paradis neatins de picior de turist. Încă…

Turul Pădurii Tra Su a costat 25USD/persoană și deși poate părea o sumă destul de mare comparativ cu prețurile tururilor în Delta Mekong-ului, vă asigur că a meritat fiecare bănuț. Închei articolul despre pădurea Tra Su din Vietnam cum nu se poate mai bine … Mai multe pozeeee!!! 😊

Tur pădurea Tra Su
Tur pădurea Tra Su
Poza cu palaria conica vietnameza
Nu se putea fara o poza cu palaria conica vietnameza

Citește și:

Bugetul vacanței de două săptămani in Vietnam

Partajați acest lucru cu:

6 Comments

 1. Drutu Lucian

  Foarte frumosa padurea.

 2. Vaaai inebunesc! eu trebuie neaparat sa ajung iar in Vietnam!!
  Can am fost, acum 6 ani, ne am schimbat planurile de a vizita delta mekongului pentru ca am castigat de craciun 2 nopti cazare la resortul la care stateam in Da Nang (ai fost la China Beach?)
  Dar O sa ne intoarcem neaparat in Vietnam, daca nu pentru delta , macar pentru nitel spelunking cu Oxalis 🙂

  • N-am ajuns în Da Nang, pentru că am ales să mergem pe insula Phu Quoc. Si peșterile m-au dat pe spate, m-au impresionat mult mai mult decat Halong Bay. Well, tastes…:-)

 3. Uau, imi place tare padurea asta, Eliza. Cand ajung in Vietnam, musai o calc si eu! 🙂

  • E o zonă încă nebatută de turiști unde plutește o liniște absolută. Auzi doar ciripitul păsărilor. E superbă. 🙂

 4. Tot ce am vazut din pozele expuse de tine mi-a placut tare mult. Ma bucur pentru tine.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*