Friptura tipică din Florența

Unde mănânci o friptură florentină autentică în Florența

În ultimul timp am tot scris despre aventurile mele prin sud-estul Asiei, unde am umblat de una singură teleleu, dar cum vacanța de iarnă s-a sfârșit de mult timp și de vreo 3 luni sunt în Florența, la datorie, m-am gândit să mai scriu un pic despre Florența.

La Florența o friptură florentină e un must

O vacanță la Florența nu e completă, satisfăcătoare și autentică, fără câteva bucate alese din bucătăria tipică toscană, așa că astăzi vă povestesc despre bistecca alla fiorentina, cum se pregătește și mai ales, unde găsiți cea mai bună friptură tipică florentină în centrul orașului.

Vegetarienii or să-mi sară în cap, cu descrierile mele despre aceasta halcă imensă de carne, suculentă și fragedă, de-ți plouă în gură, în timp ce bați străzile orașului și o admiri din vitrine ochioase, dar n-am încontro, dă-i carnivorului lui Cezar ce-i al Cezarului, zice o vorbă de duh.

Cum arată friptura florentină autentică

Bistecca alla fiorentina este o halcă de carne de vită de mai bine de 1 kg care se împarte la tovarășii de masă, rumenită pe ambele părți doar timp de 4-5 minute, nu mai mult și e groasă cam cât 3 degete. Friptura se servește INTOTDEAUNA în sânge și puteți să vă luați la trântă cu bucătarul sau să încercați să-l corupeți s-o prăjească mai bine, dar vă asigur că un bucătar serios mai bine vă dă afară din restaurant, decât să vă facă pe plac și s-o pregătescă altfel decât cum spune tradiția florentină. Ei, exagerez și eu. 😊 Poate nu vă dă afară, dar vă sfătuiește să comandați altceva.

Friptura florentina la Florenta
Friptura florentina la Florenta

Friptura tipică are la mijloc osul în forma literei T, iar florentinii se bat pe el, la sfârșitul ospățului, pentru că se spune că osul cu rămășițele de carne de pe el ar fi cel mai gustos. In tratoriile tipice florentine nu vă sfiiți să luați osul cu ambele mâini și să-l jupuiți de carne, nimeni nu se va uita chiorâș, ba dimpotrivă, bucătarul și chelnerii se vor bucura să vadă că savurați friptura asemeni unui florentin și nu lăsați bunătate de carne pe os.

Cât costă o friptură florentină autentică

Buuun, acum că știți cum arată friptura tipică florentină și cum se pregătește, problema e „cât costă o friptură florentină autentică”.

Cea mai bună calitate de bistecca fiorentina este din rasa Chianina, o văcuță albă ca laptele cu ochi duioși și coarne lungi. Această rasă se găsește doar în Toscana și în Umbria, de-asta până și italienii în vacantă la Florența, sunt înnebuniți după friptura florentină pe care n-o puteți găsi în alte regiuni. Friptura din Chianina e destul de scumpă, adică circa 60-65€ pentru 1 kg. Considerând că o bistecca fiorentina poate avea și aproape 2 kg, e normal ca această delicatesă toscană să nu fie tocmai pentru buzunarul backpacker-ului.

Totuși există și alte tipuri de friptură dintr-o rasă de vită mai puțin prețioasă, dar la fel de delicioasă, suculentă și gustoasă și în acest caz, costul mediu al fripturii este în jur de 50-55€/kg. Așadar, nu vă speriați dacă la sfârșitul ospățului, vedeți pe nota de plată că bunătatea asta de friptură florentină vă costă în jur de 70-90€. Dar vă asigur că e destulă carne chiar și pentru 3-4 persoane, nu numai 2, cum se împarte de obicei.

Când veți vedea în Florența meniuri turistice sau chelneri care vă ademenesc în restaurantele lor, propunându-vă un meniu în care „bistecca fiorentina” costă vreo 20-25€ de persoană, cu tot cu garnitură de cartofi și un pahar de vin, veți ști că ceea ce primiți nu e nici pe departe adevarata friptură florentină, ci o normală friptură de vită, cum o putem mânca și acasă, în România.

Carne de vită
Friptura tipica in Florenta

 Unde găsești o friptură florentină autentică în Florența

Eu vă sfătuiesc să evitați toate restaurantele din piețele principale și de pe străzile principale ale Florenței și să vă aventurați, mai degrabă, în zona Oltrarno, pe partea de sud a râului Arno, unde încă mai dai peste tratorii tipice, unde pe lângă turiști, găsești și localnici care se bucură de o masă copioasă.

Friptura florentina în Florenta
Friptura florentina în Florenta

Restaurante din Florența cu friptură tipică florentină excelentă

Restaurante din Florența cu bistecca fiorentina autentică

Osteria Toscanella – Via Toscanella, Oltrarno

Trattoria La Casalinga – Via de’ Michelozzi 9/R, Oltrarno

Ristorante Boccanegra – Via Ghibellina, zona Santa Croce

I’ Brindellone – Piazza Piattellina 10 – Oltrarno

Ristorante Buca Lapi – Via del Trebbio 1 R – zona Gării Santa Maria Novella

Osteria dall’Oste – Via Alamanni – chiar în fața gării Santa Maria Novella

Trattoria Mario – Via Rosina 2R – zona Piazza San Lorenzo

Trattoria Sostanza – Via Porcellana – zona Gării Santa Maria Novella

Trattoria Il Fagioli – Corso de’ Tintori – zona Santa Croce

Acestea sunt doar câteva dintre restaurantele în care găsiți o fiorentina adevărată și pentru a putea savura această delicioasă friptură tradițională e musai nevoie de o rezervare.

Nu vă pot dori altceva decât să aveți poftă! 😊

Mai puteți citi și alte articole despre Florența

Unde mănânci ieftin și bine la Florența

Dincolo de atractiile turistice din Florenta

5 motive “gourmet” să vii în vacanță în Toscana, toamna

Cum să alegi un restaurant bun în Florența

Ce mâncăruri tradiționale avem în Florența

Cea mai bună înghețată din Florenta, pardon gelato!

Cum rezervați bilete la muzeele din Florența

Obiective turistice din Florența, GRATIS

Partajați acest lucru cu:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*